El català s’enfonsa, però tu el pots salvar. Per què? Doncs perquè és el que volem la majoria dels catalanoparlants. Per tant, del que es tracta és de canviar d’hàbits per reflotar-lo. La fórmula existeix, i és fàcil: se’n diu voluntat individual. Malgrat la suma de factors adversos (demografia, fortalesa, poder, prestigi, món digital, etcètera), aquesta llengua encara té eines per revertir la tendència negativa perquè encara conserva un potencial de parlants molt gran. Si aquest potencial s’excités de debò, es trencarien hàbits, inèrcies i ambients que estan portant el català a desaparèixer de la vida quotidiana de molta gent. Si amb una sola galleda es pot revertir un munt de situacions sense pràcticament fer res més que usar el català amb naturalitat, què es podria aconseguir amb milers i milers de galledes?
El secret per salvar el català consisteix a... fer-lo servir!
«Us heu preguntat mai si amb l’ús del català hi teniu algun prejudici o complex inconscient? I, si és així, us heu preguntat mai d’on surten i quines conseqüències tenen aquests prejudicis o complexos a escala col·lectiva? Més endavant intentarem donar-hi alguna resposta, però ja podem avançar que, si no volem veure el català en una reserva lingüística a les illes Medes, ens cal un replantejament urgent; i aquí ens hi hem de posar tots. Es tracta de fer del català un idioma útil i necessari, i això només ho poden aconseguir els seus parlants potencials, ja el tinguin com a primera llengua o com a segona.»
«No parlem de grans fites col·lectives, sinó que cadascú prengui consciència del que pot fer per revertir aquesta situació. I que la suma de milers de galledes puguin acabar capgirant-la.»
Jordi Martín Lloret, editor de Més Llibres
«L'assaig és fruit de la seva experiència en el món del periodisme i la militància lingüística, després de veure que la situació “està cardada, però no perduda del tot”»
Pol Baraza, El 9 nou
«L'autor considera que hi ha una fórmula imbatible, la voluntat individual. El naufragi és reversible, i amb aquest llibre, estructurat en capítols breus i un to molt amè, convida a "excitar el català".»
Lídia Penelo, Públic
«Té raó el Gerard López. El millor que pot fer cadascun dels parlants de català pel català és fer-lo servir com a llengua d’ús social.»
Sergi Sol, El Nacional
«El vaixell fa aigües, però si cadascú treu la galleda i es posa a buidar ens en podem sortir. És el missatge del periodista Gerard López Fageda, que a través d’una llengua desenfadada i d’una inventiva terminològica espurnejant (...) fa una crida a la mobilització col·lectiva de la massa crítica catalanoparlant perquè faci servir la llengua d’una vegada.»
Rudolf Ortega, El País
«Una obra que vol despertar consciències i incitar els parlants a fer servir la llengua.»
Núria Baños, Sonograma
RECULL DE PREMSA:
LA NIT DELS IGNORANTS.
FET A MIDA.
NACIÓ DIGITAL (2).
SONOGRAMA.
DIARI DE TARRAGONA.
EL PAÍS.
EL NACIONAL.
PÚBLIC.
NACIÓ DIGITAL.
VILAWEB.
LA TARDA DE CATALUNYA RÀDIO.
EL PUNT AVUI.
CAT RÀDIO.
EL 9 NOU.
EL 9 TV.
MÉS 324.
RÀDIO ONA.
CATALUNYA MIGDIA.
ESPLUGUES TV.
L'ESCLETXA.
Data de disponibilitat:
Enviament gratuït a partir de 15 euros a tota la península.
Temps estimat de lliurament: dos dies laborables.
Gerard López Fageda (Vic, 1973) és llicenciat en periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i actualment és el sotseditor de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio. També ha estat sotsdirector d’El Matí de Catalunya Ràdio, cap de política del Departament d’Informatius i redactor a temps complet de Presidència i Infraestructures. Anteriorment també havia treballat a El 9 Nou de Vic, al setmanari Ausona, a Televisió d’Osona, i a la ràdio municipal de Torelló, Ràdio Ona, on va exercir de director fins al 1999. En l’àmbit acadèmic, ha impartit classes de periodisme polític i de ràdio informativa a la Universitat de Vic.