Més Llibres utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes.
Privacitat i Política de cookies

Un senyor elegant

Una novel·la de no-ficció protagonitzada per Ramón Baltar, cirurgià brillant, condecorat per Franco, que va acabar planejant un atemptat contra el dictador. 

La família Baltar posseeix un sorprenent patrimoni cultural i humà. Atret per l’insòlit perfil d’alguns dels seus membres, Suso de Toro emprèn una recerca per intentar reconstruir la història d’aquesta família burgesa de Santiago de Compostel·la. En el centre de la narració, Ramón Baltar, un cirurgià eminent que, tot i ser un «element incòmode» per a la dictadura, va aconseguir mantenir un cert estatus en la societat de l’època.

A partir del material aplegat gràcies a un intens treball de documentació, i amb una prosa digressiva de lectura addictiva, l’autor escriu una novel·la riu, un híbrid fascinant entre novel·la històrica i psicològica, una història molt local -i, precisament per això, universal- que travessa tot el segle XX gallec, espanyol i europeu.

Però Un senyor elegant és, sobretot, una novel·la d’investigació: la persecució d’una figura desconeguda, Ramón Baltar, que comença insinuant-se tímidament, quasi per casualitat, en la vida de l’escriptor, i que va agafant cos i profunditat amb cada línia, amb cada paràgraf, amb cada pàgina, fins a descobrir-nos un personatge compromès amb el seu temps, amb el poble i amb el país. Home d’una gran dimensió ètica, el doctor Baltar ens recorda, des de la penombra d’un retrat imperfecte, que més enllà de l’acceptació de la desfeta i de la pura supervivència dels vençuts, també hi va haver resistència i dissidència.

 
«Una investigació sobre un personatge molt interessant de la Galícia contemporània, Ramón Baltar, un burgès amb una ètica de ferro i vivències extraordinàries que l’incardinen en la història de Galícia, d’Espanya i del món. Un llibre atrevit, ambiciós, que consolida de Toro com un dels narradors peninsulars més en forma.»
Sebastià Bennasar, L’Illa

«La lectura d’aquest llibre, com dels seus articles, permet entendre millor el present a través de la seva connexió amb el passat, tot assenyalant, una vegada més, les continuïtats del projecte franquista en un estat que reprimeix militarment la dissidència política.»
Montse Dopico, Nós Diario

«Es tracta d’una novel·la amb la figura estel·lar de Ramón Baltar, un eminent cirurgià, republicà i galleguista, que tot i el seu bon posicionament social va col·laborar en els primers anys del franquisme amb la resistència armada que operava a Galícia. Un autèntic exèrcit de guerrillers amb més de 2.000 represaliats que ara Suso de Toro rescata de l’oblit i evoca en aquesta història.»
Gerard Gort, La República

«Un senyor elegant és, també, la novel·la amb la qual Suso de Toro vol donar una imatge d’esperança i d’orgull a un país tradicionalment vist com a obscur i vençut. L’enorme poder simbòlic del llibre recau en el fet de triar un home concret per parlar de tota una societat, de com som i de com vam ser.»
Anna Carreras, Núvol

«Ramón Baltar, de tota la família, era el que passava més inadvertit i, en canvi, era el que amagava més coses. Som en ple franquisme, a Santiago, i d’aquesta investigació sorgeix una gran novel·la, Un senyor elegant
Magí Camps, La Vanguardia

RECULL DE PREMSA:
SONOGRAMA.
DIARI DE TARRAGONA
LA VANGUARDIA
.
RTVE RÀDIO4
.
RNE4
.
LA MAREA
.
NÚVOL
.
EL PUNT AVUI

MÉS 324 - TV3
.
EL NACIONAL
.
ARA
.
STROLIGUT.
LA REPÚBLICA.
VILAWEB
.
ELDIARIO.ES.


Amb el suport del Departament de Cultura

Autor/a: Suso de Toro
Núm. col·lecció: 27
Pàgines: 504
ISBN: 9788417353292
Format: 14 x 22 cm
Traductor: Del Castillo Velasco, Eduard
Coberta: Pere Fuster

Enviament gratuït a tota la península.
Temps estimat de lliurament: dos dies laborables.

Consulta ací la política de compra

Suso de Toro

Suso de Toro (Santiago de Compostel·la, 1956). Llicenciat en Geografia i Història i en Art Modern i Contemporani per la Universitat de Santiago de Compostel·la. Ha publicat una llarga llista de llibres de narrativa, teatre i assaig. Va obtenir aviat el reconeixement dels lectors i de la crítica gràcies a Polaroid, guardonada el 1986 amb el Premi de la Crítica de narrativa gallega, que va tornar a guanyar el 1994 amb Tic-tac i el 2000 amb Non volvas. Ara torna a les llibreries amb la seva obra més ambiciosa, Un senyor elegant, un híbrid fascinant entre novel·la històrica i psicològica, una novel·la riu addictiva, un història molt local i, precisament per això, universal. «La lectura d’aquest llibre, com dels seus articles, permet entendre millor el present a través de la seva connexió amb el passat, tot assenyalant, una vegada més, les continuïtats del projecte franquista en un estat que reprimeix militarment la dissidència política», n'ha dit Montse Dopico (Nós Diario)

FOTO de l'autor by 
Anxo Cabada.