Més Llibres utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes.
Privacitat i Política de cookies

La memòria més secreta dels homes

PREMI GONCOURT 2021

«Escriure exigeix sempre una altra cosa, en aquesta nit sense certesa d'alba.»

L’any 2018, Diégane Latyr Faye, un jove escriptor senegalès, descobreix a París un llibre llegendari: El Laberint de l'inhumà, publicat el 1938. Ningú no sap què li va passar al seu autor, T. C. Elimane, a qui havien anomenat el «Rimbaud negre» després que la publicació del llibre provoqués un bon escàndol en la societat de l’època. Diégane queda fascinat i decideix buscar el rastre del misteriós autor. Durant la recerca viatjarà a diversos països, i també es veurà obligat a revisar algunes grans tragèdies de la història, com ara el colonialisme i l’Holocaust.

Amb La memòria més secreta dels homes, l’escriptor senegalès, a qui alguns ja anomenen el «Bolaño africà» per la influència que ell mateix reconeix que ha tingut l’escriptor xilè en la seva obra, va endur-se el prestigiós Premi Goncourt 2021. Mbougar Sarr reflexiona sobre temes com ara la difícil tria entre viure i escriure o el desig de superar la confrontació entre Àfrica i Occident, i, per damunt de tot, és un homenatge al poder de la literatura.

«No quedava ni quedaria mai res més que la literatura, la indecent literatura, com a resposta, com a problema, com a fe, com a vergonya, com a orgull, com a vida.»


*


«Una novel·la vibrant, hipnòtica, que t'embruixa i et torna el sabor de les grans novel·les marginals, no escrites per agradar, sinó per necessitat.»
Andreu Gomila, Time Out

«Si voleu començar el curs llegint a lo grande, busqueu aquest llibre.»
Isabel Sucunza, llibreria CALDERS

«Portentosa novel·la.»
Llibreria ALTAÏR

«No ho acostumo a dir tan fervorosament, però aneu-lo a buscar amb urgència: per a mi, és un llibre imprescindible.»
Míriam Cano, Fet a mida

«És sobretot una cançó d'amor a la literatura i al seu poder atemporal.»
Anna Carreras, Ara Llegim

«Em té ben atrapat. Promet ser molts llibres alhora i tots semblen bons: el d'una colla d'escriptors barallant-se i brindant amb altres escriptors, la novel·la d'iniciació, el llibre de denúncia. Alè beatnik, viscerrealista, metaliterari...
Dioni Porta, llibreria L'OBAGA

«Bolaño i Ouologuem no són les úniques referències literàries dins la novel·la, carregada de l’energia del sentit de l’humor, sinó que hi ha també un deute amb els argentins Borges, Sábato i Gombrowicz o amb García Márquez, de qui esmenta la influència que han exercit ell i el realisme màgic sobre diferents escriptors africans.»
David Castillo, El Punt Avui

«Un gran llibre, una joia de destresa que t’encisa, et transporta i et persegueix. Mohamed Mbougar Sarr, recordeu aquest nom, és el jove autor d’aquesta obra de tema apassionant i arquitectura tan perfecta com emocionant.»
L’Express

«Un llibre-món, que ens porta a París, Dakar, Amsterdam i Buenos Aires, on travessem les apocalipsis del segle XX i alhora ens creuem amb Borges, Sábato i Gombrowicz.»
Télérama

«El seu enginy, la seva audàcia i la intransigència de la seva llengua converteixen aquest llibre, que confronta les necessitats de viure i d’escriure, en una declaració d’amor a la literatura.»
Lire

«Un llibre que ens està flipant bastant.»
Els Experts (iCatfm)

«Una història ambiciosa i fascinant. L'hem llegit i us assegurem que és un gran llibre.»
La Irreductible

«És tan bo com diuen? Sí.» 
Esteve Plantada, Connecticat

«M’ha desconcertat tant com m’ha agradat.»
Eduard Riudavets

«No provis mai de dir de què parla un gran llibre, diu un dels personatges al protagonista de La memòria més secreta dels homes. Així que no us diré de què va. Només que he estat inacapaç de deixar-lo. Un thriller i alhora un cant d’amor a la literatura.»
Xavi Pardo, periodista i crític de teatre

«M’he sentit pres d'un fort encanteri, un de literatura encisadora
Jofre Font, Quan arriben els marcians





RECULL DE PREMSA:
ARA LLEGIM.
NÚVOL
.
TIME OUT
.
MÉS 324
.
ESCRITS SENSE CASA
.
VILAWEB
.
RNE4 LLIBRES I PÍXELS
.
ARA (2)
.
LA VANGUARDIA (2)
.
CATALUNYA PRESS
.
EL PUNT AVUI
.
EL PERIÓDICO
.
EL DIARIO
.
LA VANGUARDIA

ARA.
EL PAÍS.
VIDA Y ESTILO.
19 MILLORS DE 2022.
EFE
.
EL IRIS.
LA RAZÓN.
FET A MIDA (XARXA TV).
ENCUENTOS Y DESENCUENTOS.
ELS EXPERTS.
BETEVÉ.
CONNECTICATTV.
UN LIBRO AL DÍA.
SONOGRAMA.
L'IRRADIADOR.

Autor/a: Mohamed Mbougar Sarr
Núm. col·lecció: 38
Edat: Des de 16 fins a 100 anys
Pàgines: 480
ISBN: 9788417353421
Format: 14 x 22 cm
Enquadernació: Rústica
Traductor: Oriol Valls
Coberta: Zuzanna Celej

Enviament gratuït a tota la península.
Temps estimat de lliurament: dos dies laborables.

Consulta ací la política de compra

Mohamed Mbougar Sarr

Mohamed Mbougar Sarr va néixer el 1990 a Dakar i va créixer a Diourbel. Va estudiar al Pritaneu Militar de Saint-Louis i, després de traslladar-se a França, a l’institut Pierre d’Ailly de Compiègne i a l’Escola d’Estudis Superiors en Ciències Socials. El novembre del 2021 va rebre el Premi Goncourt per la novel·la La memòria més secreta dels homes, per la qual cosa es va convertir en el primer escriptor senegalès a rebre aquest guardó.

© Fotografia: DR